torstai 3. helmikuuta 2011

Markus Nummi: Karkkipäivä


Tomi eli Tok Kilmoori on päättänyt pelastaa prinsessa Mirabellan Koopranoidan kynsistä, mutta tarvitsee apulaisen. Rooliin saa kelvata Ari, luovuuttaan etsivä kirjailija, joka maksaa Tomin karkkipussin kaupan kassalla. Samaan aikaan tilanhallintasuunnittelija Paula Vaara kamppailee haastavan työprojektin aikataulujen kanssa. Teflonmaisen ulkokuoren alla pulpahtelee ja Vaara yrittää paikata tilannetta pakonomaisella suklaansyönnillä.
Sosiaalipäivystäjä Katri puolestaan valmistelee esitystä alan opiskelijoille ja muistelee pientä poikaa jääkaapin valossa. Poikaa, joka odotti turhaan äitiään ja melkein särki Katrin sydämen. Katrin tehtävänä on epäillä miehiä pedofiileiksi tai hakkaajiksi ja jokaista naista, miestä ja lasta potentiaaliseksi valehtelijaksi.

Markus Nummen Karkkipäivä on riipaiseva kuvaus hyvinvointivaltion kääntöpuolesta. Kaikilla ei mene hyvin. Kun aikuiset sotkevat asiansa, kärsivänä osapuolena ovat suojattomimmat eli lapset. Sosiaalihuollon epäkiitollisena ja usein myös epäonnistuvana tehtävänä on kursia kasaan hajoamassa oleva elämä.

Taidokkaasti rakennettua, hyytävän ajankohtaista romaania lämmittävät huumori ja lapsen mielikuvitus, jota ankarinkaan todellisuus ei nujerra. Tarina imaisee mukaansa, lukijalle tulee halu saada tietää miten käy Tomille ja Mirabellalle, ehtiikö apu ajoissa. Nummi kirjoittaa elävästi, lyhyet lauseet antavat lukijan mielikuvitukselle tilaa nähdä ihmiset. Hyvinvointi-Suomen kääntöpuoli on kuvattu julman terävästi, mutta toivoa unohtamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti